Factory Outlet Center, bijdrage Margreet Boersma

FOC Assenvrijdag 15 januari 2016 19:26

Dank voor de brief van het college. In deze brief vraagt u van de raad input voor het raadsvoorstel. Wij zullen in deze bijdrage de punten benoemen die wij belangrijk vinden in de afwegingen die we gaan maken rond het FOC en die wat ons betreft meegenomen moeten worden in het raadsvoorstel.

Voor mijn fractie is de mogelijke komst van een FOC een lastige overweging. Wij zijn niet voor het vestigen van winkels in de periferie geweest om op die manier de binnenstad te beschermen. Toch blijkt dat dus, gezien de leegstand die er nu is, ook niet dé oplossing. Er is zoveel veranderd in de retail dat wij openstaan voor goede argumenten om deze stelling te heroverwegen. Deze argumenten willen wij terugzien in het raadsvoorstel.

Tegelijkertijd echoot er in onze fractie ook nog steeds de optie die in de gesprekken met de ondernemers naar voren is gekomen. Wat maakt dat een city-outlet in de binnenstad geen optie is? Bijvoorbeeld op de plek van het havenkwartier? Bent u in gesprek met ondernemers die hun stem hebben laten horen? 

Naast negatieve effecten, zien we ook mogelijke kansen voor het FOC. Het FOC biedt een nieuwe attractie in Drenthe. Naast de extra werkgelegenheid in de bouw zijn er 300 MBO banen die we in Assen goed kunnen gebruiken en het gebied leent zich voor deze vestiging. Maar om deze kansen op waarde te schatten is het van belang dat de effecten helder in het raadsvoorstel  worden beschreven. 

Voorzitter, wij kijken naar de belangen van Assen daarom is het van belang dat we in onze afweging kunnen meenemen wat de baten zijn voor Assen met een FOC.  Wij geloven niet in veel cross overs met de stad. De FOC-bezoeker, blijkt ook uit het onderzoek, zal niet snel de stad bezoeken. Wij zien wel mogelijkheden voor de binnenstad met de financiële baten die het FOC biedt. Het maakt het mogelijk om te investeren. Dan is het voor ons dus wel belangrijk om informatie te krijgen wat het FOC oplevert aan baten. Dat zien we graag terug in het voorstel, of anderszins. 

Voorzitter, naast het financiële deel willen we ook terugzien op welke wijze er wordt toegezien op uniciteit van het FOC. Ook willen we het voorstel kunnen beoordelen op duurzaamheid van het bouwen. Niet alleen energie neutraal maar ook remontabel. Met producten die duurzaam zijn, geregistreerd staan zodat alle bouwmaterialen weer hergebruikt kunnen worden. 

Kortom voorzitter: in het raadsvoorstel willen wij graag goede argumenten, een uiteenzetting van de effecten , de financiën, duurzaamheid en uniciteit terugzien. We wachten het raadsvoorstel af om zo een goede afweging te kunnen maken. 

« Terug