Van de fractievoorzitter: Van 2015 naar 2016

oplevering-MCA-assen-6-748x478vrijdag 15 januari 2016 20:14

En zo is er weer een jaar voorbij gevlogen. Een bewogen jaar; het eerste jaar waarin de gemeente verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de taken van de jeugdzorg en taken rond participatie en werken. Daarnaast werden ook in 2015 maatregelen operationeel die nodig waren om de begroting sluitend te krijgen. Denk aan het in overleg met ondernemers ingevoerde betaald parkeren, veranderingen in het maaibeleid en andere maatregelen om te bezuinigen.

Als fractie hebben we zwaar in gezet op het organiseren van goede zorg, goede zorg voor mensen die dat nodig hebben. Maar ook goede zorg voor mantelzorgers, mogelijkheden om hen te ontlasten en goede zorg voor kinderen en jongeren die dat in Assen nodig hebben.

Tegelijk werd er ook gebouwd in de stad. De Florijn-as krijgt steeds verder vorm, er is een prachtig duurzaamheidscentrum opgeleverd en na lang aandringen van onze fractie werd het openbaar onderwijs zelfstandig gemaakt. Daarnaast werd bij de begrotingsbehandeling een motie van onze fractie aangenomen die erin resulteert dat de Onroerende Zaak Belasting dit jaar niet extra wordt verhoogd.

En toen werd het 2016. De fractie wenst u graag een bezield en zegenvol jaar! Een jaar waarin de fractie weer flink aan de slag wil. Er staan lastige onderwerpen op de agenda. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke komst van het outletcentrum (FOC). Wat zijn de gevolgen voor de binnenstad? Zijn er mogelijkheden om de opbrengsten die voortkomen uit het outletcentrum te investeren in de binnenstad? Stel we zeggen nee tegen de komst van het FOC, strijkt het dan vervolgens in een andere stad vlak bij ons neer? Hoe gaat het sowieso met onze binnenstad nu steeds meer grootwinkelbedrijven failliet gaan? En wat betekent dit voor al die mensen die straks geen baan meer hebben? Dit jaar staan daarnaast twee belangrijke evaluaties op het programma. Allereerst de evaluatie van het betaald parkeren in de binnenstad en daarna ook de evaluatie van het functioneren van De Nieuwe Kolk. Verder zullen er in 2016 opnieuw (inkoop)afspraken gemaakt moeten worden met zorgaanbieders, zullen we flink moeten investeren in duurzaamheid en houden we continue goede aandacht voor een levendige stad met goede voorzieningen voor alle Assenaren.

Kortom, er is werk aan de winkel. Elke donderdagavond zijn we actief voor de raad. Om de week een raadsvergadering en om de week een fractievergadering. Tussendoor plannen we werkbezoeken, zitten de fractieleden in commissies en vinden er andere overleggen plaats. Daarin zijn we sterk afhankelijk van signalen uit de stad zelf. Gelukkig weten steeds meer mensen ons te vinden, steeds vaker krijgen we mailtjes, telefoontjes of worden we aangesproken op zaken die spelen in de stad.

Werken in de politiek is soms lastig. De besluiten die we moeten nemen hebben impact. We willen wijs omgaan met onze financiën, zuiver belangen afwegen en een schild vormen voor de zwakken. We weten ons daarbij gesteund door onze Vader. Hij draagt ons, geeft ons richting en biedt het echte perspectief. Als afhankelijke mensen hoeven we het niet zelf te doen, maar mogen we het van Hem verwachten. Ook in 2016!

Namens de fractie,

Bert Wienen, fractievoorzitter

 

« Terug