Opvang aan de Reest, bijdrage Harmke Vlieg

vrijdag 28 januari 2011 21:51

Wat is hier aan de hand?
Deze vraag schoot zaterdag door mijn hoofd toen ik het artikel in het DvhN las met de kop: Assen verzwijgt belangrijk advies. En daarin sta ik niet alleen als ik de reacties van de andere fracties deze avond beluister.....

Wat is hier aan de hand?

Deze vraag schoot zaterdag door mijn hoofd toen ik het artikel in het DvhN las met de kop: Assen verzwijgt belangrijk advies.  En daarin sta ik niet alleen als ik de reacties van de andere fracties deze avond beluister.

Wat is hier aan de hand? Wat heeft het college verkeerd gedaan in de keuze voor de het gebouw aan de Reest? En hoe is de communicatie daarover met de raad geweest?

Op deze vragen zoeken we vanavond een antwoord.

Het antwoord van mijn fractie is dat we uit de woorden van de wethouder opmaken dat er een zorgvuldige afweging is geweest en dat de raad is meegenomen in het proces.

Dat er een ambtelijk advies is waarin kanttekeningen bij de verschillende mogelijke locaties worden geplaatst verbaast ons niet, dat is de normale gang van zaken bij complexe situaties en getuigt juist van een zorgvuldige afweging.  Dat het college na weging van alle argumenten tot een keus is gekomen vinden wij ook niet bijzonder, dat is het dagelijks werk van het college.

Hoe zit het met de communicatie met de raad, heeft het college daarin gefaald?

Het college heeft de raad geïnformeerd middels brieven en op 21 oktober is er een debat geweest over de communicatie. Toen is aan de wethouder gevraagd om aan te geven welke andere panden er in beeld waren geweest. Na het antwoord van de wethouder waarin hij aangaf dat niet te willen doen omdat dat een vruchteloze discussie zou opleveren over het wel of niet wegstrepen van locaties is de raad daar niet verder op ingegaan.  Achteraf was het beter geweest om op dat moment meer openheid te geven.

Voor wat betreft de communicatie is de raad mijns inziens vooral zelf aan zet. Als wij als raadsleden vinden dat bepaalde informatie openbaar moet worden dan zijn we daar zelf bij en moeten we dat aangeven. Ik wil ook voorstellen om in het komende presidium eens met elkaar van gedachten te wisselen over hoe we omgaan met uitvoerende besluiten die het college neemt. In hoeverre willen we daar inzage in? En voor wat betreft stukken waar eerst geheimhouding op ligt is het wellicht goed om af te spreken dat ze nadat de geheimhouding eraf is automatisch op de DRK worden geplaatst.

Graag hoor ik hoe de andere fractie daarover denken.

« Terug