Zorg & Welzijn, bijdrage Harmke Vlieg

zaterdag 19 november 2011 13:18

Assen staat voor grote uitdagingen. Er vindt momenteel een overgang plaats van een verzorgingsstaat met een ‘big government’ naar een ‘big society’, een samenleving waarin mensen meer voor elkaar moeten zorgen en waarin de overheid meer op afstand blijft. De uitdaging is hoe dit moet worden vormgegeven in tijden van individualisering en ontkerkelijking. Wat opvalt is het groeiend aantal lokale initiatieven, bijvoorbeeld groepen burgers die via Stichting Present elkaar helpen. Er zit veel kracht in de samenleving, die eigen kracht willen we aanspreken en benutten. Dat verder benutten gaat niet lukken met eenzijdige nadruk op zelfredzaamheid. Kwetsbaren (gehandicapten, kinderen etc) verdienen bijzondere bescherming. Wij zetten daarom in op een dienstbare samenleving: een samenleving waarin niemand buiten de boot valt. En op een dienstbare overheid: een overheid die beschermt en waar nodig ondersteunt. Deze christelijke uitgangspunten van de ChristenUnie zien we terug in het voorliggende stuk, daar zijn we enthousiast over.....

De komende periode komt het erop aan om samen met alle partijen en betrokkenen overeenstemming te bereiken over de uitwerking. Met de schets die nu is gemaakt kunnen wij wel uit de voeten. Vooral omdat er op een interactieve manier is gewerkt en er met veel inzet door alle partijen is meegedacht. Complimenten voor deze aanpak en wat ons betreft is dit een voorbeeld voor andere beleidsgebieden.

Een paar vragen: we missen de kerken, hebben ze niet meegedaan? Wat is de reden dat ze ontbreken?

Heeft u ook nagedacht over wat er gebeurt als de samenleving bepaalde taken niet oppakt en geen verantwoordelijkheid neemt, hoe gaat u zich dan opstellen, gaat u dan in de gat springen of blijft het een gat? De ChristenUnie wil het vrijwilligerswerk stimuleren, juist om gaten te voorkomen. Ook voor de keukentafelgesprekken willen we graag naast professionals ook vrijwilligers inzetten. Kunt u daar de mogelijkheden voor onderzoeken, wat is er nodig aan opleiding en begeleiding?

Van de opmerking in het raadsvoorstel dat hiermee alle beleidsnotities zijn vervangen schrokken we als fractie. Kunt u ons uitleggen wat u hiermee bedoelt? Er is op het gebied van de WMO, jeugdbeleid, maatschappelijke opvang etc. heel wat beleid gemaakt, is dat nu dan allemaal overbodig? Of gebruikt u dit als aanvulling?

En tot slot een vraag over de jeugdzorg, welke bedreigingen ziet het college daar. Zelf denken we aan de kosten maar ook aan een aanvankelijk gebrek aan kennis en kunde. Hoe ziet u dat? Blijvende publiciteit over het aanbod van het CJG vinden we nodig zodat alle ouders en jongeren de weg daar naartoe kennen. Graag uw visie daarop.

 

« Terug