Begrotingsperikelen (6 november 2006)

woensdag 08 november 2006 11:43

Maandag was de eerste termijn van de begrotingsbehandeling. Een behandeling waarin alle partijen hun bijdrage konden leveren. Dit was de eerste begroting van het nieuwe college in de nieuwe samenstelling. Positief vooraf was in ieder geval dat de begroting sluitend is. Er is zelfs sprake van een overschot! Daarbij beloofde het college dat er geen 'lucht' meer in de begroting zou zitten. Er zijn dus geen posten 'overbegroot'. In de vergadering zouden de kaarten worden geschut. Zijn er partijen die op een positieve manier willen meedenken? Komen er mooie debatten? Zijn er interessante verbetervoorstellen? We zouden het snel horen. Alle fracties kregen een spreektijd van 10 minuten waarin ze hun standpunten over de begroting konden uiteenzetten. Opvallend waren de reacties van GroenLinks en SP, die beiden in hun bijdragen direct maar stelden dat ze niet zouden instemmen met de begroting. Ze zullen wel gedacht hebben 'een debat hebben wij voor een standpuntbepaling niet nodig'. Lekker makkelijk!

De PLOPfractie had het over een nieuw team. Alex en Chris als jongste bedienden en Henk achter de kassa. T'is wat! PLOP keek ook goed de zaal rond in hun bijdrage, ze constateerden stropdassen! Prima toch! De bijdrage van de VVD was wat sarcastisch van toon. Je proefde tussen de regels door dat ze de rol in de oppositie niet echt op prijs stellen....

Maandag was het ook een kwestie van aftasten, want wat zeg je nu wel en wat zeg je nu niet? Hoe zitten de partijen in het nieuwe duale stelsel? Al met al was er dan ook sprake van een tam 'aftastend' debat. De bijdragen blonken niet uit in originaliteit. Welke punten werden er aangegeven? CU stelde voor om meer aandacht voor de fiets in Assen, want waar moeten we nu de fiets neerzetten, op het Koopmansplein is nauwelijks ruimte! PvdA, Plop en CU deelden de mening over de Baggelhuizerplas, daar zou het college nu wel eens wat aan mogen doen. Oppimpen noemen we dat! Maak er een mooie recreatieruimte van, zorg voor goed parkmanagement en een simpele horeca voorziening, dan heeft Assen er weer een mooie ruimte bij. CDA stelde voor om het nieuwe Hospice een renteloze lening te verstrekken, eventueel wilden ze hiervoor een motie gaan indienen. Ook een extra jongerenwerker, volgens CDA in te zetten in Baggelhuizen of Noorderpark, was een item waarop veel partijen, PvdA, Plop, SP en GroenLinks, hun zinnen zetten. Al met al heel wat punten, maar heel weinig concrete verbetervoorstellen. Centrale thema's leken toch te zijn, verbetering milieu, verbetering werkgelegenheid en de voorgestelde bezuinigingen op welzijn.

Na een maaltijd waarin echte Hollandse stamppotten konden worden genuttigd, natuurlijk met spek en worst, werd om half 8 de vergadering weer begonnen. In deze termijn zou het college, de vier wethouders en de burgemeester, de vragen beantwoorden en ingaan op de vragen en opmerkingen die tijdens de eerste termijn werden gesteld.

Wethouder Henk van Hoof (CDA) deed de aftrap. Hij vertelde dat er geen sprake was van bezuinigingen op welzijn, maar slechts op de vastgoedtak van welzijn. Dit wilde hij echter nog bezien.... Hetzelfde gaat hij doen voor het hospice, de kredietverstrekking. Hij zou hij gaan bezien... Overigens begon Van Hoof zijn betoog met een sneer naar de raad. 'Er zijn weinig concrete verbetervoorstellen gedaan' en 'waarom stelt SP direct dat er geen instemming komt voor de begroting, dan is een debat toch niet nodig?'. Verder lichtte hij het gevoerde financiële beleid toe, in Ploptermen: 'hij legde uit op welke kassaknopjes hij ging drukken de komende tijd'.

Daarna was het tijd voor Burgemeester Van As. Zij gaf aan nog niets in cameratoezicht, zoals Plop en VVD aangaven te willen, te zien. Daarvoor is het nog te vroeg. Ze laat zich adviseren door politie. Muisstil luisterde de raad en nam alle informatie ter kennisgeving aan....

Vervolgens kwam wethouder Piek (PvdA) aan het woord. In krachtige bewoordingen was hij de enige die het initiatief ook echt bij de raad liet liggen. 'Als je een concreet voorstel hebt zijn jullie mijn man' zei hij tegen het CDA. Goed nieuws van hem was dat de jongerenwerker (extra) er zeker komt. Waar deze echter ingezet wordt is nog onderdeel van overleg.

Daarna kwam 'onze' wethouder Alex Langius (CU). In zijn speech pakte hij direct de Asserergenis nummer een bij de kop (figuurlijk natuurlijk): hondepoepoverlast! Hij geeft de raad de belofte eindelijk de hondenpoepnota te gaan uitvoeren. Aardige aantekening hierbij was dat de heer Berends van de PvdA fractie de vraag stelde waarom voornoemde nota nog niet eerder in uitvoering was genomen. Er was volgens mij echter maar een persoon in de zaal die deze vraag zou kunnen beantwoorden. Want wie was de vorige periode nog maar verantwoordelijk voor uitvoering van de nota en dus de hondenpoepoverlastbestrijding? Was dat niet de heer Berends zelf? Na nog wat toezeggingen aan de raad over afvalstoffenheffingen en IBOR verliet Langius het spreekgestoelte.

De beurt aan de tweede jongste bediende (in Ploptermen): Wethouder Chris de Wal (PvdA). Hij ging in op de vragen over de cultuurnota die niet vervangen zal worden maar er zal een addendum worden bijgevoegd, verder ging hij in op de gelden voor de Kolk (wat doen ze daarmee?) en belooft de raad voor donderdag contact op te nemen met Cox Habbema directeur van de Kolk.

Uiteindelijk bleven echte debatten uit. Overigens ook door toedoen van de voorzitter van de vergadering. Met enig sarcasme leidde ze de vergadering vanavond. Het was een aftastende vergadering, dat was wel eens jammer. Schijnbaar moet iedereen wennen aan dualisme en aan het nieuwe college. Donderdag zullen we het resultaat gaan zien, wie zullen meestemmen met de begroting? Welke moties zullen worden ingediend? Wat zal de basis zijn voor de vergaderingen en beleidsvoering de komende tijd? Donderdag horen we meer.....

Bert Wienen
Steunfractie

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
raadscolumn 06.11.200625,0 kBapplication/msworddownload

« Terug