Column vanaf de publieke tribune: Een tuin vol beslisbomen...

zaterdag 25 november 2006 11:27

Dit was nu echt zo’n vergadering vanavond waarvan je als aanwezige op de publieke tribune van denkt, tja… wat moet je daar nu van zeggen.

De vergadering begon met een mededeling van mevrouw Eshuis. Zij is de splijtzwam van de PLOPfractie. Maar omdat ze 600 voorkeursstemmen had, let wel: op het verkiezingsprogramma van PLOP, blijft ze in de raad. Discutabel. Overigens meldde ze erbij dat we in januari 2007 horen waarvoor ze staat. Dat wordt dus nog een maand in spanning afwachten….

Onze Henk Medema vroeg het college naar de brief die is verstuurd aan de inwoners van de wijk Marsdijk, over de wegopbrekingen bij de ingang van de wijk. Tevens uitte hij zijn zorgen over de bushalte vlak bij het kruispunt is geplaatst. Wethouder Piek geeft aan dat hij in het vervolg beter zal letten op de brief en vooral de manier waarop deze is opgesteld, mening Marsdijkenaar of Marsdijkse snapte de brief namelijk niet. Ambtelijke taal en veel onduidelijkheid. Daar houden we niet van! Henk verwees ook nog even naar gemeente Tynaarlo die al haar uitgaande brieven nog eens laat checken op leesbaarheid…

Daarna onze wethouder Alex Langius. Hij wil, voordat de Prins Willem Alexanderschool wordt verheven tot nieuwjaarsvuur, de school slopen. Maar daarvoor heeft hij wel toestemming nodig van de raad. Wat bijzonder zult u denken, nou op zich niet, maar wel omdat er geen stukken voor waren. Maar goed, de raad is mild en stemt in met het voorstel van Langius.

Is u het al opgevallen? Uw kliko wordt geleed door de Asser afvalophaaldienst. Nu denkt u vast, ‘dat is niet zo bijzonder, was dat niet zo dan’? Nou eerder was er altijd sprake van een gemeenschappelijke regeling met omliggende buurgemeenten. Op deze manier worden de lasten gespreid. Maar nu komt er een einde aan deze regeling en moet Assen zelf opdraaien voor het ophalen van het afval in Assen. Vragen van de VVD, PvdA en PLOP over het herplaatsen van overtollig personeel werden door wethouder Langius positief beantwoord. Hij is al bezig de mensen nieuwe banen aan te bieden: goed bezig!

Assenaren houd er vast even rekening mee, begin 2007 ligt de halsslagader van Assen open. Vanaf de sluizen (Assen Noord) tot aan het einde van de Groningerstraat gaat open…. Werkzaamheden en vernieuwing. Even de tanden op elkaar, daarna gaat Assen er een stuk beter uitzien.

Daarna was de gemeenterapportage aan de orde. Dit is een samenvatting van waar we als gemeente nu staan. Belangrijkste aandachtspunt tijdens de vergadering was de opmerking in de Gemrap (zoals die in de ambtenarenvolksmond heet) over de verminderde inzet van de vrijwillige Brandweer. Volgens de burgemeester komt dit doordat er steeds meer mensen in omliggende dorpen gaan werken. Plop drong aan op duidelijkheid, CDA vulde hierop aan en wilde prioriteit geven aan deze zaak. De burgemeester onderkende de prioriteit, we wachten af…

Vervolgens werd er een korte voorlichting gegeven over de accountanscontrole. Het einge wat ik daarvan echt onthouden heb is de term ‘beslisboom’. Mijn gedachten dwaalden wat af toen ik dit woord hoorde. Zou dit een broertje zijn van de kastanjeboom, pereboom en berk? Ik weet het niet, maar het klinkt me wel goed in de oren. Ik wil wel een tuin vol beslisbomen.

Na een mooie discussie na de vergadering, waar er lustig op los werd gespeculeerd over mogelijke coalities, ben ik op de fiets gestapt. Lekker naar huis. Oh jah, is ook zo, ik moet nog een boom hebben in de voortuin. Als het aan mij ligt wordt het een beslisboom! Lekker makkelijk!


Bert Wienen

« Terug