Column vanaf de publieke tribune, verslag van de raadsvergadering van 2 november 2006

vrijdag 03 november 2006 11:51

Van Paulus….

Van Paulus, aan de gemeente Assen, die toebehoort aan…..

Zo zou waarschijnlijk de brief beginnen die Paulus aan de gemeente Assen zou sturen als hij zou leven in deze tijd. Ongeveer 2000 jaar geleden waarschuwde Paulus de Efeziers al voor de wortel van alle kwaad: de geldzucht.

Gisteravond, 2 november, was er weer een raadsvergadering. De verruiming van het gokbeleid in Assen stond op het programma. Een motie van de VVD en onze coalitiepartner PvdA, waarin ze vroegen de huidige gokverordening te verruimen van één naar twee. Deze ene verruiming zou dan ten bate zijn van een bij het TT world te bouwen gokpaleis. Dit omdat dit volgens de motieopstellers banen zou betekenen, een ongelofelijke uitstralingsverbetering van de gemeente Assen (zelfs mondiaal!) met zich mee zou brengen en natuurlijk nog beter imago van Assen als motorstad.

De ChristenUnie heeft onlangs al een manifest geschreven, met daarin de mening over het gokken. Centrale uitgangspunt hierbij is dat de overheid een beschermende functie heeft over haar burgers. De ChristenUnie betreurde het dan ook dat met deze mening dit uitgangspunt te kort zou zijn gedaan. Onder het motto ‘Wij spelen geen spelletjes met mensen’, gaf Harmke Vlieg aan dat de raad niet in kon staan voor de verlslavingen die achter deze manier van vermaak zouden weg kunnen komen.

Vanavond stond dus de motie op het programma. Al snel bleek dat het de indieners en ondertekenaars van de motie, VVD, PvdA en Plop, helemaal niet ging om de banen, imago en wat dies meer zij. Nee, het gaat om economie en puur om geld. VVD repte zelfs van een imago ver buiten de landsgrenzen: ‘Assen heeft naam als motorstad, die naam moeten we hooghouden!’ Plop was dezelfde mening toegedaan en sneerde naar de ChristenUnie: ‘bent u dan ook tegen de postcodeloterij en krasloten’ enkele seconden later nog scherper: ‘bent u dan ook tegen de komst van de Mediamarkt in Assen waar mensen geld kunnen lenen om luxeartikelen te kopen?’ Deze laatste sneer was vanwege het feit dat Harmke in haar bijdrage stelde dat ChristenUnie op wil komen voor de zwakkeren in de samenleving. Plop vroeg zich harop af of burgers geen eigen verantwoordelijkheid meer zouden moeten dragen? ChristenUnie wil alleen de mogelijkheid om in de fout te gaan en verslaafd te raken voorkomen, dit heeft niet te maken met eigen verantwoordelijkheid, maar met raadsverantwoordelijkheid voor de burgers!

De houding van het CDA bevreemde de ChristenUnie vanavond. Principes reiken soms niet verder dan de stadsgrenzen schijnbaar. Als ditzelfde casino zou worden gebouwd in Assen dan zou men tegen gestemd hebben, maar nu, nu het ‘op een eiland buiten Assen’ wordt gebouwd stemt men voor. Natuurlijk nog wel met de voorwaarde dat er over een jaar zal worden geevalueerd en dat er slechts toegang is voor mensen die 21 jaar of ouder zijn.

De SP vond het vreemd dat deze verordening zou worden toegewezen aan Krijco. Terwijl er al eerder veel meer aanvragen zijn gedaan door andere ondernemers die graag een dergelijke onderneming wilden starten in Assen en bijvoorbeeld bij het Verkeerspark. ‘Hoe reageren we nu als morgen een vergunning wordt gevraagd voor het Verkeerspark’? Uiteindelijk stemde SP, dat zich overigens tegen het gokbeleid keerde, evenals een enkeling in de PvdA fractie, tegen.

Assen heeft er dus een uitgaansgelegenheid bij, een gokgelegenheid wel te verstaan… ChristenUnie begrijpt niet dat de raad een dergelijke verantwoordelijkheid wil en kan nemen. Het is, zo bleek vanavond weer, geven en nemen in de politiek. Voor de ChristenUnie blijven principes echter rechtovereind: in de raadszaal, in Assen en ook buiten Assen als daarvoor verantwoordelijkheid wordt gevraagd. ChristenUnie heeft de woorden van Paulus in de oren geknoopt: ‘Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door zich daaraan over te geven, zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben ze zichzelf veel leed berokkend.’

Bert Wienen
(Steunfractie)

« Terug