Verkiezingscolumn: Kleintjes worden groot en………… andersom

vrijdag 24 november 2006 11:06

Zo! Dat was het dan…. 22 november 2006 is weer voorbij, de verkiezingen zijn geweest. De kiezer was uitermate duidelijk, geen VVD, geen PvdA en het liefst een beetje minder CDA of zoals de slager het zou zeggen ‘mag het ietsje meer zijn’? En ‘meer’ betekent in dit geval sociaal. Want dat werd wel duidelijk: de kiezer wil een socialer beleid! Dat is dan ook de reden van de winst voor de SP (gefeliciteerd!) én de ChristenUnie. De SP keer drie en de ChristenUnie keer twee. (De andere partijen die wonnen lijken meer een ‘één standpuntenbeleid’ uit te dragen. De één komt op voor dieren en de andere voor, ja hoe moet ik dat nu zeggen… laat ik het bijbels doen: een hele eigenaardige en duidelijk niet de onze, uitleg van het bijbelse ‘eerst de Jood en dan de Griek’).

Maar de SP en de ChristenUnie hebben nog iets gemeen. Dat is namelijk dat zij de twee partijen zijn die in Assen zijn gestegen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Alle andere landelijke actieve partijen die in de Asser raad zitten hebben in Assen verlies geleden. Dit zegt iets over de waardering van de Assenaren voor het beleid van deze partijen! ChristenUnie zet de trend van het hogere aantal stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen door! Dat is wel het vermelden waard: tijdens de gemeenteraad waren er ongeveer een gelijk aantal stemmen op ChristenUnie als tijdens deze verkiezingen. Dat zie je niet vaak! Ook bij deze verkiezingen weet de Assenaar de ChristenUnie te vinden. Bijna 1 op de 10 heeft ChristenUnie gestemd!! Dat is toch geweldig!!

Maar nu? Stilzitten en op naar de volgende verkiezingen? Zeker niet! Belofte maakt schuld. De fractie zal zich voor alle Assenaren en voor alle mensen die op de landelijke ChristenUnie hebben gestemd in blijven zetten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was het thema ‘Voor elkaar’. Dit is nog steeds het motto. Waar ze zich in Den Haag nu druk gaan maken over formatieaangelegenheden, gaat in Assen het gewone raadswerk verder. Vanavond is er weer een raadsvergadering. De ChristenUnie is blij met de verdubbeling van het aantal zetels in de kamer, de fractie is trots dat ook Assenaren de ChristenUnie weten te vinden en waarderen. ‘Voor elkaar’ staat bovenaan, maar de overtuiging die André Rouvoet uitsprak tijdens verkiezingen is de leidraad: ‘Wijsheid begint met ontzag voor God’.

Over de uitslagen zal nog veel gesproken worden. De verkiezingen zijn voorbij, de gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk. Misschien voor het eerst meeregeren voor de ChristenUnie? Wat duidelijk is geworden tijdens de verkiezingen is dat partijen met een eigen geluid, partijen die hun grondslag vinden in overtuiging en dus niet principes laten varen op beslissende momenten en die niet bij voorbaat compromissen sluiten hebben gewonnen. Misschien wordt het toch eens tijd dat enkele partijen achter hun oren gaan krabben…Want kleintjes worden groot, maar andersom geldt het ook: groten worden klein.


Bron: www.nederlandkiest.nl

Bert Wienen

« Terug