Column vanaf de publieke tribune: En ze leefde nog lang en gelukkig... (9 november 2006)

vrijdag 10 november 2006 09:41

En ze leefde nog lang en gelukkig…

Waar herkennen we deze uitspraak van? Oh jah, van een sprookje…! Daar leek het wel een beetje op vanmiddag. Vanmiddag was het einde van de begrotingsbehandeling. Maandag is de aftrap geweest en hebben de partijen allemaal hun standpunten bekendgemaakt. Maandagavond heeft het college uitgebreid geantwoord en werd er afgesloten met de belofte van de fracties onder elkaar dat de moties van tevoren zouden worden rondgestuurd.

Vandaag stond de tweede termijn op het programma. Alle fracties hebben hun standpunten duidelijk gemaakt en hebben eventuele extra vragen gesteld aan het college.

Voor de fractie van de ChristenUnie was het eerste debat goed verlopen, maar toch leefde het gevoel dat het nog niet ‘top of the bill’ was. Zoals in mijn vorige column ook stond, het leek wel of de hele raad aan het zoeken was. Henk Medema (ChristenUnie) heeft dan ook gepleit dat een commissie zich hierover eens gaat buigen, want is er geen andere constructievere manier te vinden om de begroting te behandelen? Tevens gaf Henk in de bijdrage weer aandacht voor de jongerenhuisvesting. Want waar moet je als startende jongere nu een huis van kopen? Die zijn in Assen niet te betalen! ChristenUnie wil opkomen voor deze jongeren en stelt voor om een prijsvraag uit te schrijven! Bedrijven en architecten met creatieve en betaalbare ideeën kunnen de gemeente laten weten wat ze kunnen betekenen voor jongerenhuisvesting voor de stad. Misschien komen er goede ideeën uit voort waar de stad iets mee kan.

Daarnaast komt de ChristenUnie in de bijdrage op voor de bijstandsgerechtigden in Assen en spreekt het college aan op het feit dat er wel op tijd bijstand moet worden uitbetaald, het liefst op de eerste van de maand!

Vervolgens waren er twaalf moties en amendementen door de verschillende partijen ingebracht. De ChristenUnie steunde onder andere de motie over het onderzoek naar een openluchtzwembad, de motie over het onderzoek naar de mogelijkheid van een politiepost en de motie van de PvdA over minimabeleid.

Al met al hoefde door de goede beantwoording van de wethouders geen enkele motie in stemming te worden gebracht. En zo gebeurde het dat er unaniem werd besloten in te stemmen met de begroting! Prachtig toch. En nu zult u denken waar blijft nu het sprookje? Het sprookje kwam aan het eind, want plotseling kwam zomaar de pers binnenlopen. Waarom zult u zich afvragen? Was het een cameraman die de felicitaties van de raad inzake de begrotingsinstemming kwam filmen? Neej, het was iets anders. De altijd enthousiaste voorzitter, mevrouw Van As (burgemeester) gaf aan dat ze zeer in haar nopjes was met deze nieuwe raad en de manier van vergaderen deze week. Tevens was ze blij voor het college en feliciteerde ze hen met hun eerste begroting. Daarbij stelde ze ‘maar het is mijn laatste, ik ga per 1 juni 2007 met de vut’. Daarmee komen we eindelijk bij het sprookje van het begin van deze column. Na maar liefst 16 jaar en een beetje stopt mevrouw Van As. Het einde van een sprookje. En dus wens ik van hier: en ze leefde nog lang en gelukkig!

Bert Wienen

« Terug