Verkiezingstoespraak Harmke Vlieg - campagneavond 20 februari 2010

maandag 22 februari 2010 08:55

Wat een mogelijkheden hebben we gekregen om te werken aan een sociale en duurzame stad en ja, wat willen we daar graag verder aan werken! De afgelopen jaren hebben aangetoond dat het zin heeft dat er een christelijke partij mee regeert.

Beste mensen,

Wat is het geweldig om jullie hier vanavond te ontmoeten. En wat een feest is het om samen met Inside Out voor God te zingen en Hem te bedanken om wie Hij is en voor alle zegen die we van Hem mogen ontvangen.

Maar ook wat een rust mogen we vinden bij onze Grote God. Juist nu we vandaag met verdriet moeten constateren dat het kabinet is gevallen. Diep triest is het dat veel mensen de dupe zullen worden van deze val. Ik denk dan aan de economische crisis in onze eigen land, en aan alle mensen die daardoor worden getroffen, zij hebben belang bij een kabinet dat regeert en daadkracht toont om de economie weer op te bouwen.
Ik denk aan alle militairen die zich de afgelopen jaren met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor de opbouw van Afghanistan. En ik vind het diep triest voor de mannen, vrouwen en kinderen in Uruzgan. Terwijl hun vertrouwen in de toekomst door het werk van onze militairen groeit, werd over hun hoofden heen een gebrek aan vertrouwen tussen CDA en PvdA uitgevochten. Diep triest…

Diep respect heb ik voor onze ChristenUnie-mensen in Den Haag, wat hebben ze de afgelopen tijd vaak bruggen moeten bouwen tussen de twee andere coalitiepartners. Wat een tijd en energie is er gestoken in het zoeken naar oplossingen voor conflicten en dat niet om er zelf beter van te worden maar in het belang van ons land, om te dienen.

Als christenen in de politiek hebben we het verlangen om Jezus na te volgen. We zoeken steeds naar wat God wil. Want Jezus is de Heer van ons leven en de Heer over ons leven. En wat is het dan bemoedigend om hier vanavond met zoveel christenen samen te zijn en samen Jezus als Heer te erkennen. Dat bindt ons samen!

De jonge ambitieuze ChristenUnie-fractie in Assen voelt zich opgenomen in een rijke traditie van christelijke politiek. We mogen voortbouwen op het werk van onze voorgangers. In het bijzonder wil ik vanavond dan ook de naam van Henk Medema noemen. Henk heeft zestien jaar in de gemeenteraad gezeten voor eerst het GPV en later de ChristenUnie. Onder zijn leiding heeft de ChristenUnie de afgelopen vier jaar in Assen voor het eerst meegedaan in het college, en met succes! … Henk, bedankt!

Als collegepartij hebben we mee mogen werken aan de ontwikkeling van de stad. Onze wethouder Alex Langius heeft daar zojuist over verteld. Wethouder en fractie hebben samen pal gestaan voor het christelijke geluid in de politieke arena van Assen! En wat een zegen voor de stad Assen hebben we daarin mogen ervaren!

Wat heeft de ChristenUnie onder Gods zegen mogen bereiken? Ik ga een paar zaken noemen:
-De ChristenUnie heeft bereikt dat er een ruimhartig meedoenbeleid is ingevoerd, zodat ook de mensen met een klein inkomen in Assen volwaardig mee kunnen doen.
-De ChristenUnie heeft bereikt dat Assen in 2030 CO2 neutraal is, door de inzet van onze wethouder Alex Langius staat duurzaamheid in Assen nu echt op de kaart.
-De ChristenUnie heeft bereikt dat het school-maatschappelijk werk is ingevoerd.
-De ChristenUnie heeft bereikt dat er prachtige groene projecten in het buitengebied van Assen zijn opgepakt.
-De ChristenUnie heeft bereikt dat mensen die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen krijgen aan het werk kunnen in het project werken voor de stad.
-En de ChristenUnie heeft bereikt dat het gebiedsgericht werken van de grond is gekomen, met dit project wordt er stevig ingezet op buurten die dreigen af te glijden en worden mensen actief benaderd met hulpaanbod.

Wat een mogelijkheden hebben we gekregen om te werken aan een sociale en duurzame stad en ja, wat willen we daar graag verder aan werken! De afgelopen jaren hebben aangetoond dat het zin heeft dat er een christelijke partij mee regeert.
Want waar de socialisten de overheid centraal stellen en de liberalen het individu daar vraagt de ChristenUnie telkens opnieuw aandacht voor de samenleving, voor verbanden tussen mensen, in gezinnen, verenigingen en wijken. En dat maakt verschil! De ChristenUnie heeft een eigen uniek geluid.
-Want welke andere partij combineert een sociaal bewogen inzet voor kwetsbaren met het hoog houden van normen en waarden?
-Welke andere partij komt op voor het zorgvuldig omgaan met natuur en milieu, Gods mooie schepping, maar ook voor de beschermwaardigheid van het menselijk leven?
-Welke andere partij komt op voor de belangen van gezinnen maar vraagt ook aandacht voor de vrijwilligers omdat ze beide zo enorm belangrijk zijn voor het welzijn van de samenleving?
Bij geen enkele andere partij zie je deze combinaties. De eigen unieke positie van de ChristenUnie in de politiek is geen strategie, het is hoe wij zijn, het is hoe we het evangelie van Jezus Christus willen vertalen in de praktijk.

De komende tijd zal er bezuinigd moeten worden, dat zal een pittige klus worden. Maar bezuinigen vormt ook een uitdaging! Het geeft ons de kans om zaken die scheefgegroeid zijn recht te zetten. Saneren, een ander woord voor bezuinigen, betekent immers: gezond maken.

Wij willen Assen nog gezonder maken door het bestrijden van eenzaamheid, het werken aan de sociale samenhang in de wijken en het investeren in duurzaamheid. Daar gaan we de komende jaren extra op inzetten…

Christelijke politiek is politiek met hoop. Als christenen hebben we hoop. We zijn op weg naar een feest, een feest zonder eind. Als christenen leven we met dat perspectief voor ogen, dat kleurt ons leven. Het maakt dat we zorgvuldig met de aarde willen omgaan omdat het Gods schepping is. Politiek met hoop maakt dat we ons er niet bij neerleggen dat mensen in schijnbaar uitzichtloze situaties gevangen zitten, door armoede, ziekte of verslaving. We willen mensen niet aan zichzelf overlaten Want we zien die andere wereld voor ons, die komt. We zijn als christenen samen op weg naar het grote feest. Ieder van ons mag zich op weg naar dat feest op zijn of haar eigen plek inzetten voor de samenleving. Dat kan in de politiek maar dat ook gewoon thuis in je gezin, in je buurt of op je werk.

Laten we als christenen biddend om elkaar heen staan, en in deze spannende weken en wil ik jullie vragen om in het bijzonder te bidden voor iedereen die betrokken is bij de verkiezingscampagne van de ChristenUnie.

De toekomst ligt in Gods hand, die wetenschap maakt dat we ontspannen ons werk mogen doen, in het besef dat Hij er zelf voor zorgt dat er een nieuwe wereld komt.

Stem op 3 maart met het oog op de toekomst,
stem stabiel en betrokken,
stem ChristenUnie!

« Terug

Archief > 2010 > februari