03 03 03

maandag 22 februari 2010 13:04

Hoogtepunt van deze week was toch wel de campagneavond van afgelopen zaterdag.

De week is weer voorbij, of ondertussen alweer begonnen. Kortom, het is weer tijd voor een weblog. Wel weer een boeiende week achter de rug. Naast deze weblog houd ik ook nog een andere weblog bij, namelijk die voor de kandidaten van PerspectieF (www.perspectief.nu/gemeente) daar kun je dan ook doorklikken en lezen wat ik deze week weer heb beleefd.

Hoogtepunt van deze week was toch wel de campagneavond van afgelopen zaterdag. Een fantastisch gebeuren, dat op een prachtige manier aan elkaar werd gepraat door Tweede Kamerlid Ed Anker. Het gebeuren vond plaats in het Lichtpunt in Kloosterveen en er waren maar liefst dik vierhonderd mensen op af gekomen. Het was echt een politieke avond waarin het eren van God centraal stond. Het eren van God door middel van zang van Inside Out -een uitstekend black gospel choir- en het eren van God door het vertellen over christelijke politiek. Ik heb er van genoten, ook van de hoeveelheid jongeren die in de zaal zat. Hoezo jongeren zijn niet betrokken? Het gaf mij ook een kick deze avond en een heleboel energie om weer lekker er tegenaan te gaan. Fantastisch! De komende tijd zullen er wat filmpjes op Youtube komen te staan, zodat je nog eens terug kunt kijken. Van twee stereotypen zijn we in ieder geval wel af: Politiek saai? Helemaal niet! Politiek alleen voor oude mensen? Helemaal niet! Politiek gaat iedereen aan jong en oud. Of je nu wilt of niet.

Gisteren overdag hebben we met de kandidaten en andere partijen op het Koopmansplein gestaan. Opvallend hoeveel mensen er toch even een kijkje kwamen nemen op de politieke markt. Ik heb heel wat jongeren gesproken en het valt mij op dat jongeren op zich best betrokken willen zijn, maar dat ze echt geen idee hebben hoe dat dan zou moeten. Er waren veel mensen die aangaven niet te zullen stemmen, maar als je dan doorspreekt dan hebben ze best een hele mening over zaken. Hoe krijgen we die kloof nu goed gedicht? Ik ben er van overtuigd dat je dit niet alleen maar doet door het adagium: ‘vertelt u maar wat wij moeten doen’, of ‘wij luisteren graag naar uw ideeën’. Eén ding weet je dan zeker, de partijen die dat zeggen die staan nergens voor en neigen naar populisme. Politiek is wat mij betreft juist als politicus aangeven waar je voor staat, je standpunten helder verwoorden en vervolgens die in debat brengen. Laat de inwoners van Assen daar maar op reageren. Assen heeft niets aan mooipraters die de mond vol hebben van ‘wij luisteren naar de burgers’ of filmpjes op YouTube waarop Asser politici sinds twee weken (hoe opvallend…) in één keer met de mensen op de straat gaan spreken. Nee. Assen heeft behoefte aan politici die vertellen dat ze ergens voor staan en ergens voor gaan. Die uitleggen op welke wijze ze komen tot hun standpunten en die uitleg kunnen geven over hun visie op samenleven. Ik ben bang voor het verpopuliseren van de politiek. Ook in Assen. Ik hoop dat de stevige fundering die onze standpunten vinden in de bijbel ons behoeden voor populisme. Christelijke politiek en populisme verhouden zich niet. Ik vind het wel heel erg jammer dat de landelijke politiek de gemeenteraadsverkiezingen nu zo gaat beïnvloeden. Het zou moeten gaan over de echte Asser thema’s en eigenlijk is het vreemd dat ik mensen uit moet leggen wat het standpunt van ChristenUnie is in het Uruzgan-debat. Het is niet anders.

De komende week gaan we nog weer lekker aan de slag. Het gaat nu snel, 3 maart komt snel dichterbij. Nog een paar dagen om mensen ervan te overtuigen om lijst 3 te stemmen.
Vandaar: 03 03 03

« Terug

Archief > 2010 > februari